Финал на разследването на катастрофата, при която загина Милен Цветков. Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение за смъртта на журналиста.

22-годишният Кристиян Николов отива на съд заради умишлено предизвикано тежко произшествие. Прокуратурата определя случая като особено тежък.

Близките на загиналия журналист се надяват, че процесът ще послужи като предупреждение към всички, които сядат зад волана след употреба на наркотици.

Милен Цветков загуби животът си на 19 април. По - малко от шест месеца  бяха нужни на прокуратурата, за да приключи разследването, да събере множество доказателства и да изправи пред съда 22-годишният шофьор, който продължава да е в ареста. Делото не е обикновено - то е за катастрофа, причинена не по непредпазливост, а с умисъл. Юристи вече го определиха като знаково.

Според държавното обвинение Кристиян Николов е шофирал дрогиран, превишил е многократно скоростта и е не е направил никакъв опит да спре на червен светофар. 

Скоростта е 50 км/ч, а тази на автомобила, установена в комплексната експертиза е 99 км/ч в час, посочва Антоанета Панчева – говорител на Софийската градска прокуратура.

Според психиатричните експертизи Кристиян може да носи отговорност за извършеното.

„Другото важно основание за да е случаят особено тежък е липсата на какъвто и да е спирачен път. Всичко това ни дава основания да пледираме, че става въпрос за умишлено престъпление и особено тежък случай….“, отбелязва още Антоанета Панчева.

Не успяхме да се свържем с адвоката на 22-годишния шофьор. През април в съдебната зала той се усъмни, че Николов е бил зад волана.

Снимка: btvnovinite.bg

Близките на Милен Цветков пък се надяват процесът да стресне дрогираните шофьори и да спре войната на пътя.

„Близките на Милен знаят, че каквато и да бъде присъдата, тя няма да го върне сред живите. Целта е този процес да послужи като генерална превенция. Първо – дали може да бъде променена съдебната практика в такива случаи. Дали съдът ще възприеме тезата на прокуратурата, че става дума за евентуален умисъл, а не просто за непредпазливост“, смята адвокат Менко Менков.

При умишлено причинените произшествия и наказанията са тежки, припомня юристът. Наказанието по закон за подобни произшествия е от 15 до 20 години или доживотен затвор. 

Експертизите по делото сочат, че 22-годишният Кристиян Николов е шофирал джипа, който помете колата на Милен Цветков. Предстои събраните доказателства да му бъдат предявени, а до края на октомври делото да бъде внесено в съда.