Корабът „Царевна“ акостира край пристанището във Варна. Той беше блокиран в Мариупол от началото на войната в Украйна. През март и април руснаци и украинци воюваха буквално пред кораба на пристанището в Мариупол, а българските моряци се криеха с часове в машинното отделение.

„Имаше много стрелба. Ние бяхме горе-долу в центъра на военните действия. Гранати, мини, осколки",  разказа Павел Павлов, капитан на кораба

В един от дните е имало реална опасност „Царевна“ да пламне, тъй като е горял разлив на масло в морето, който изпепелява влекач.

„Капитанът се обади в ефир. Прекратиха обстрела и от двете страни. Успяхме да го спасим“, каза Владимир Маринов, ст. помощник-капитан.

В средата на април 14 от българските моряци успяха да се евакуират, но петима, сред които капитанът и помощникът му останаха по свое желание до края на септември.

„Имаме някакво морално задължение към самия кораб, все едно аз го чувствам като живо същество. Той дълго време ни е осигурявал препитание“, каза Владимир Маринов, ст. помощник-капитан.

Макар и със щети, „Царевна“ стигна без проблем на собствен ход до Варна.

„За щастие всички се прибират живи и здрави“, радва се Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа.

„Корабът е добра постройка, българска постройка, все пак да кажем“, каза Даниел Стефанов, управител на фирмата-оператор.

Сега на „Царевна“ му предстои ремонт в морската столица.