Тазгодишната акция „Да изчистим България заедно” се превърна в най-мащабната до момента.

По данни на министерството на околната среда и водите към 18 ч. в инсталациите в цялата страна са депонирани 1800 т отпадъци.

Само от горите са събрани и извозени над 500 т строителни отпадъци и над 11 хил. чувала битови отпадъци.

Участниците тази година пък бяха с цели 40 000 повече от миналата. Рекордно е било участието в областите Враца, Плевен и Благоевград.

Рекорди имаше и през изминалите години: на 20 април 2013 г. отбелязахме участието над 370 хил. доброволци. Година по-късно България постави световен рекорд за активност на населението, участвало в еднодневна акция за почистване – в Тутракан се включиха 57% от хората там.

През 2015 г. почистихме рекордните 1623 места.

Всеки един участник в кампанията до момента пък е събрал средно 60 кг отпадъци.

Вижте как мина почистването 16-километрово трасе от язовир Бебреш, по продължението на прохода Арабаконак, до Горна Малина:

В почистването се включиха и известни личности – от лицата, познати от предаванията в ефира на bTV, до президента България Румен Радев и изпълнителния директор на телевизията Флориан Скала:

Тази година чистихме не само на сушата, но и под вода. Десетки водолази се включиха в почистването на рибарското селище Траката край Варна.

Десетки доброволци се включиха в почистването на територии край плажовете на юг:

Ето как изглеждаше „Голямото чистене” и на още места в страната:

Почистихме и някои от историческите забележителности – като Перперикон и паметника Хаджи Димитър на връх Бузлуджа:

Десетки многодетни майки се включиха в инициативата на bTV и заедно със своите деца почистиха екопътека „Алея на здравето”, като дадоха личен пример – опазването на природата зависи изцяло от нас.  

В почистването на столичния Ловен парк също се включиха десетки доброволци, след които имаше и няколко души с увреден слух:

В следващото видео пък може да видите някои от най-странните боклуци, които намерихме: