България попадна в центъра на антиимигрантския дискурс във Великобритания, защото извади лош късмет, коментира британският националист Найджъл Фараж, станал известен с негативната си реторика срещу българските и румънските граждани преди отварянето на пазара на труда на ЕС за тях от 2014 г.

„Не съм враг на българите, а на имиграцията,” заяви в предаването „Тази събота” по bTV лидерът на Партията на независимостта във Великобритания.

„Късметът изневери на вас, защото се присъединихте с последната вълна. Ако бяхте влезли в ЕС заедно с Полша, никой нямаше да ви обърне внимание,” призна Фараж в опит да обясни, че няма тенденциозно отношение към българите.

„Ако съм млад, умен, трудолюбив и амбициозен българин, догодина бих отишъл във Великобритания, където минималната ми заплата ще бъде 10 пъти по-голяма. Не обвинявам никого за това,” допълни Фараж. Според него политиката на безусловно отворените граници е лоша и трябва да бъдат въведени разрешения за работа на имигранти след 2014 г.

Предизборно говорене?

Политикът категорично отрече говоренето срещу имигрантите да е част от предизборната кампания на партията му. „Говоря това от 2003 г. Когато започнах да насочвам вниманието към това, всички подценяваха проблема,” допълни още Фараж.

Той коментира и клип на партията си, в която заплашва гражданите на Острова, че от 1 януари догодина предстои 29 милиона българи и румънци да се възползват от социалната система на Великобритания, въпреки че общият брой на населенията на двете държави едва ли достига това число. „Не смятам, че всички ще дойдат, но е факт, че вратата е отворена за всички,” заяви Найджъл Фараж.

„Да” на квалифицираните имигранти

Найджъл Фараж призна, че няма нищо против имиграцията на квалифицирани кадри, които да работят съвестно и да плащат данъците си редовно. „България обаче също ще загуби, ако те дойдат във Великобритания,” посочи той.

„Британската независима партия вярва, че трябва да спрем вратите за отворена имиграция в ЕС. Ние сме създали социална система, от която да се възползват нашите граждани, а не милиони хора от целия свят,” бе друг негов аргумент.

Според него във Великобритания може да се очаква приток от между 300 000 и 400 000 българи и румънци за 5 години след 2014 г. „В същото време в страната има около един милион младежи на 18-20-годишна възраст, които нямат работа,” изтъкна британският националист.

„Имиграцията е добра за богатите, но за средностатистическото работническо семейство има лоши последствия,” смята Фараж.

Великобритания вън от ЕС

Лидерът на Партията на независимостта потвърди желанието на формацията Великобритания да напусне ЕС. „Не можеш да си демократична държава, която да се самоуправлява, и да си едновременно член на ЕС,” твърдят националистите.

Според него, ако Лондон направи тази стъпка, тя ще бъде продиктувана от разочарованието на британците от отворените граници, а освен това ще провокира и други държави да излязат от съюза.

„За България това е различно заради комунистическото й минало,” констатира още Найджъл Фараж.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!