Надка Караджова е една от легендите на българската народна музика. Наричана е един от славеите на България, а чрез фолклора е прославила страната ни навсякъде по света.

Родена е в село Три водици край Пазарджик. Потомка е на стар музикален род, в който народната музика била част от ежедневието. На 15 години е забелязана от композитора Филип Кутев и е приета в едноименния ансамбъл. 

На ансамбъл „Филип Кутев” Надка посвещава цели 40 години от творческия си път. Успоредно с хоровия репертоар певицата записва над 300 солови песни. Прославя страната ни чрез фолклора почти навсякъде. Пяла е на всички големи световни сцени. Едни от най-емблематичните песни на сопраното ни са „Славей ми пее”, „Драгана и славеят”, „Планино, стара планино”.

Дъщеря ѝ Светла Караджова казва, че винаги се е гордяла с нея. „Тя влезе в една страхотно авторитетна книга "Жените на хилядолетието". Също беше начело на класация три месеца в радио Би Би Си в Лондон”, разказва Светла.

„Всъщност като дете тя ми беше географският атлас. Връща се от турнета и казва: Бях в Китай, не в столицата, а в най-големия град Шанхай. Носеше ми много снимки от тези градове, били са във Виетнам, Монголия, Корея, САЩ”, допълва тя. „Интересното беше, че цялата ни фамилия Караджови я наричаше „националното богатство”, каза още Светла.

През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова основават квартет „Славей”. 

Днес Светла е достоен заместник на майка си и има мисия да запази родовата памет. „По повод на музиката никога не са ме убеждавали, че това е правилният ми път, нито баща ми Стефан, нито майка ми Надка, но аз не мога да кажа кога е началото на тази моя обич към фолклора, защото аз съм родена в ансамбъл „Филип Кутев”, признава Светла. 

Тя разказа също, че много се е впечатлила от срещата си с принц Чарлз в резиденция „Бояна”.

„След концерта, който изнесохме пред него, той дойде, поговорихме си, разгледа ни костюмите и се взря точно в пафтите на майка ми. А те са много старинни, със сребро, сърма и мъниста. Той ги гледа, гледа, тя ги свали и той ги гледа. И майка ми в един момент ми подшушва: „Е, няма да му ги подаря, това е родова памет и няма да му ги подаря”. И това не се преведе”, допълва Светла. 

Вече шеста година тя организира конкурс за народна музика, посветен на майка ѝ. Той носи името „Пиленце пее”, песен, прославила Надка Караджова в цяла Япония и напът да влезе в тамошните учебници по музика.