23-годишно момиче с левкемия спешно се нуждае от трансплантация на стволови клетки. Единственият й шанс е съвместим донор, който до този момент не е открит.

Снимка: bTV

Тя е млада, учи в престижен немски университет и има хиляди мечти. Да завърши, да намери добра работа, да бъде щастлива. Навръх Нова година всичко се сгромолясва. Михаела чува диагнозата „остра миелоидна левкемия”.

Снимка: bTV

“Много е трудно, всеки ден е много труден, но не се отказвам”, споделя Михаела Димитрова.

Сега Михаела е подложена на химиотерапия в болница в Хайделберг. Шансът е трансплантация на стволови клетки, но все още не е открит съвместим донор.

„Моята молба е повече хора да се интересуват и да станат донори, защото така могат да помогнат не само на мен, но и на много други болни хора“, казва момичето.

Снимка: bTV

Нейна опора е приятелят й Марио, който подема кампания за дарителство на стволови клетки.

„Ако има повече регистрирани хора в България, тя и други български пациенти ще имат по-голям шанс“, обясни Марио Мавров.

От Националната ни банка за стволови клетки алармират, че твърде малко хора даряват. 

В момента регистрираните донори на стволови клетки у нас са едва 2500.

Снимка: bTV

Трябват още поне 45 хиляди, за да бъде покрита нуждата на българските пациенти. А процедурата е напълно безопасна, уверяват лекарите. 


„Съгласявайки се да бъдат донори, влизат в световната база данни и могат да помогнат на някой нуждаещ се от цял свят!“, поясни  проф. Елисавета Наумова, клиника по клинична имунология с банка за стволови клетки, УМБАЛ „Александровска“.

А мечтата на Михаела сега е само една.

„Да оздравея…това е целта…със сигурност ще се радвам много повече на живота, след като съм минала през…всичко това…“, споделя младата жена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!