Над пет хиляди домакинства в София са пожелали да сменят старите си печки на дърва и въглища с нови уреди на пелети, които по-малко замърсяват въздуха. Това съобщават от Столичната община.

Борис Иванов е от тези софиянци, които се отопляват със старите печки - на дърва и въглища.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всяко едно ново нещо се прави за хубаво, така че няма как да не съм доволен“, казва Борис.

От общината са поставили филтър на комина му. Печката продължава да гори дърва и въглища, но коминът не пуши заради филтъра.

Снимка: btvnovinite.bg

„Само в „Красна поляна“ са над 220 вече. За следващата година продължаваме тази програма като има възможност за над петстотин филтъра“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Филтърът задържа осемдесет процента от финните прахови частици и се поставя от общината безплатно. Борис разкрива, че са подали документи „преди няма и месец и се отзоваха веднага“.

По-рано през деня активисти на „Грийнпийс“ поставиха пред министерство на енергетиката елха, посипана с прах от въглищната централа в Гълъбово. Коледното послание на организацията към министерство на енергетиката е: „Тиха нощ, прашна нощ, Коледа в Гълъбово“.

„Хората от Гълъбово събират такъв тип въглищен прах от первазите на прозорците си почти ежедневно“, казва Десислава Михова от „Грийнпийс България“.

През 2050 г. в Европа, включително и в България, централите на въглища трябва да спрат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!