Само трима санитари със заплата от 3000 лева за COVID отделенията на „Пирогов“ е успяла да намери болницата. Бройката, която трябва на лечебното заведение, обаче е 50.

Снимка: btvnovinite.bg

Берт Илиев е студент по медицина и санитар със заплата 3000 лева. Идва в болницата като доброволец и първоначално получава много по-малко. Работата изисква не просто почистване и смяна на чаршафи, защото хората в отделенията са тежко болни. 

„Работата е изключително трудна, изключително физически натоварваща, изисква се много време на ходене, много време да помагаш на болни. Трябва да си изключително внимателен - как да обърнеш болен, как да му смениш памперса, без да го нараниш, как да го нахраниш, без да го задавяш“, разказва Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Дежурството може да е много над 12 часа. Берт е работил и по 17.

„На смени се избягва да се спи по принцип, то и нямаш и възможност, така че издържането е просто стискаш зъби и продължаваш“, казва санитарят, а когато умората „надвива“, „се прибираш вкъщи гасиш всичко и лягаш“.

Според него заплатата не е малка, но го мотивира и това, че учи медицина, а в болницата вижда тежките патологии.

„За мен като студент са много пари, работата е трудна и тежка – мисля, че отговарят на тежката работа“, казва Берт.

Не го страх, въпреки случаите със загинали медици, казва, че „който го е страх от мечки, не ходи в гората!“.

А в болницата казват, че заплата на санитар не е несправедлива спрямо лекарската.

Снимка: btvnovinite.bg

„Формирането на тази заплата е 1000 от държавата, 1000 - гласувани от ръководството на болницата и останалата заплата, която си е на санитар, на медицинска сестра и на лекар, което има разлика – те де факто ще взимат тяхната си заплата и бонуса, който е гласуван“, казва д-р Дияна Димитрова от Мултипрофилно спешно отделение в УМБАЛСМ "Пирогов".

Кандидати за заплата от 3000 лева не липсват - по 200 на ден, казват от „Пирогов“. Най-често обаче те се отхвърлят, защото нямат изградени антитела срещу вируса. Така над 40 места за санитари в болницата още са вакантни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!