Мощна буря и градушка предизвикаха тази сутрин наводнения на улици и части от сгради в Русе. Стихията доведе до свличане на земни маси и пропадане на автомобили в образувалите се цепнатини. Над 300 общински служители работят на терен, за да разчистят града след бурята.

Силната буря започна малко след 5.30 сутринта. Дъждът и градушката превърнаха улици и булеварди в реки. Аварийни екипи вадеха хора от колите им.

Няколко часа след потопа булевард" Христо Ботев" все още беше под вода. Шофьорите не спираха да вадят отломки изпод огромната локва.

„За съжаление това винаги е така. При най-малък дъжд тука винаги така става. Тука, и на Липник“, казва Биляна Газакова.

Асфалт пропадна и погълна лек автомобил на друго място в града.

„Излезе от шахтата вода нагоре като фонтан, голяма вода, 2 метра нагоре. Аз слязох от колата, колата тръгна и туй пропадна в дупката", разказва Тодор – водач на пропаднал автомобил.

Паднали клони на жп линията блокираха влак на път за Централна гара. Тролейбусната мрежа беше  прекъсната.

„Паднали клони, скъсани жици, обърнати чадъри, столове по заведения, беше нещо наистина страшно“, споделя русенецът Красимир Колев.

Стотици са сигналите на телефон 112 за поражения в резултат на бурята.

„Общо 307 човека от всички звена на община Русе и фирмите, с които имаме сключен договор, работят на терен първо за отстраняване на дърветата, които са на кръстовищата“, обясни кметът на община Русе – Пенчо Милков.

Все още е в ход отводняването на гаражи, мазета и приземни етажи.

По данни на Метеорологичната станция падналият дъжд е над 25 л/кв.м., а поривите на вятъра са били над 70 км/ч.