22 280 000 лв. отпуска правителството на "Бул Био" за инвестиционните проекти, които разработва дружеството.

Проектите включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма, уточняват от Министерския съвет.  

„Средствата ще отидат по тези направления в "Бул Био", за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света“, отбеляза по време на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. 

На заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка в страната във връзка с пандемията.

Той отбеляза, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица - 16 028 души. „Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно“, заяви здравният министър. 

Костадин Ангелов посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19. Министърът очаква първите доставки на ваксина у нас да са в началото на месец януари 2021 г.

По-късно премиерът, здравният министър и директори на основни болници посетиха и база „Люлин“ на „Бул Био“ в София. Пред служители на компанията премиерът отбеляза, че продукцията ѝ се купува в цял свят, а с днешната подкрепа от държавата ще може да се увеличат възможностите ѝ.

„Това го бяха подготвили за приватизация преди години – спряхме го, развихме го и сега ще го мултиплицираме още повече, защото това е голяма гордост за българите“, заяви Борисов.

На делегацията бяха показани змиите, които се използват за изготвянето на противоотрови, а също и конете, които „Бул Био“ купи за производствения си процес.