Фризерът за съхранение на ваксините срещу COVID-19 на „Пфайзер“/„Бионтех“ пристигна и във ВМА, съобщиха от лечебното заведение на „Фейсбук“ страницата си.

Доставени са общо три нискотемпературни фризера от последно поколение, които ще бъдат разпределени между военните болници в София, Пловдив и Варна.

Снимка: ВМА

От ВМА посочват, че това са инверторни компресори, които осигуряват за първи път и единствени в света промяна на оборотите. Благодарение на тях бързо се осигурява ултраниската температура.

Чрез вакуумни изолационни панели се осигурява допълнителна площ на съхранение на ваксини, която спестява енергия поради изключителната си изолация.

Фризерите постигат температура от минус 50 до минус 90 градуса по „Целзий“ и са с 845-литрова вместимост. Това означава, че могат да поберат 200 000 броя ваксини всеки.

Снимка: ВМА

От ВМА също така не пропуснаха да отбележат, че са пренесли скъпата техника правилно – от болницата пуснаха на „Фейсбук“ страницата си снимка от самото пренасяне с оградени надписи върху кашоните.