Над 11 000 тона компост се получават от преработката на естествените коледни елхи и други зелени отпадъци всяка година в София. От Столична община призовават след празниците вече непотребните дръвчета да се оставят до контейнерите за смет.

Антонио Марков е технолог в инсталацията за биологично третиране на отпадъци на площадката „Хан Богров“. Работата му е да се грижи затова иглолистните дръвчета от Коледа да намерят своето предназначение и след празниците. Инсталацията събира дървесина и листа през всички сезони.

„Постъпват зелените отпадъци от парковете и градинките на Столична община и се подлагат на процеса компостиране“, обясни той.

Така се създава полезна за растенията тор, която е подобрител на почвата и функциите ѝ.

Благодарение на тази технология времето за компостиране на дърветата в естествена среда се намалява от 10 години на 10 седмици в инсталацията.

Решение има и за живите дървета, от които сме решили да се освободим – помощ може да се потърси от еколозите на общината.

„Екологът ще ни каже къде почвата е най-подходяща за съответния растителен вид“, обясни общинският съветник Симеон Колев.

Преработеният компост се използва за наторяване на софийските паркове и градинки. А всеки желаещ може да се сдобие безплатно с 10 кг. от тази тор срещу предоставена бележка за платена такса смет.

По материала работи стажант-репортерът Теодора Христова.