4 паралелки или 109 деца от столичното 107-о ОУ „Хан Крум“ остават под карантина, след като беше регистриран случай на коронавирус при техен учител.

Тяхното обучение ще продължи в електронна среда до 2 октомври. Дори и часовете по физическо, в които децата трябва да правят упражнения, ще се извършват в домашни условия.

Днес е първият присъствен учебен ден за учениците, след като ръководството реши да затвори сградата в понеделник, за да се проведе масово PCR-тестване на всички учители. Извършена беше и дезинфекция.

Резултатите показват, че още двама учители са с COVID-19, но тъй като те не са били в досег до ученици през последните 48 часа, няма да бъдат карантинирани допълнителни паралелки.

Тестването на учителите е по инициатива на директора, а разходите, малко над 2000 лева, се поемат от училището. Голяма част от родителите обаче са против карантинирането на здравите им деца. Според тях няма ясно разписан план за действие и цари хаос.

Езиковата гимназия в Сливен също беше затворена за пълна дезинфекция заради заразен ученик. Целият клас минава на електронно обучение в следващите 14 дни.

Сградата на училището ще бъде дезинфекцирана днес, а утре всички станали ученици ще бъдат с намалени часове. Междувременно родители събират подписка и още днес ще входират отворено писмо до институциите заради карантинирането на децата.