Над 100 български града се включиха тази година в инициативата "Часа на земята". Всички ключови сгради и институции загасиха светлините си снощи за 1 час, за да бъде намалена поне за малко консумацията на електричество.

Въпреки лошото време, организаторите на "Часа на земята" определят тазгодишната инициатива като изключително успешна. Светлините си изключиха всички ключови институции като Народното събрание, Министерския съвет, Президентството, много бизнес сгради. В повечето населени места спря и уличното осветление. Само в София е отчетено над 10% намаляване на електричеството.

„Това, което искаме хората да разберат, че отвъд тези 60 минути - има много повече неща, които можем да направим. Затова по цял свят Часът на Земята се обвързва с конкретни природозащитни инициативи. Затова в България го посветихме на реките”, коментира Екатерина Войнова от WWF България.

И светът уважи инициативата. Точно в 20: часа местно време Ню Йорк потъна в мрак. В Париж, известен с прозвището си "град на светлината", Айфеловата кула беше загасена за 5 минути. Тази година в "Часа на Земята" участваха над 170 страни.

Подробното обобщение на резултатите предстои. Организаторите прогнозират, че и тази година участвалите институции и домакинства ще са повече от предходните.