Над 60 програми, без уредени авторски права, са били разпространявани нелегално от кабелните оператори, обяви Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност”.

Достъпът до пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил е прекратен, допълниха от ГДБОП.

От ГДБОП допълниха, че по време на акцията е иззета само техника, която има отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната. 

Операцията е по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват без да се плащат авторски права. Само за два месеца на носителите на права са нанесени над 10,5 млн. за три национални телевизии, допълни Колев.

„Легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната и не са били изземвани такива устройства, които касаят само доставката на интернет. В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно разпространение на телевизионни програми, за които няма платени права. Като част от доказателствата сървърите, на които са били сайтовете и приложението, са били иззети. Към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма. По време на провеждане на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", уточни началникът на отдел „Киберпрестъпност”.

Колев каза още, че целта им е била да изсветли бизнеса за нелегално разпространение на телевизионни програми. Той изрази надежда България да не бъде сочена като страна, неспазваща правата върху интелектуалната собственост.

„ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%. Сега от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“, посочи той.

Акцията не е засегнала легалната дейност на операторите по разпространение на интернет. Вътрешният министър обяви във Варна, че се правят опити за настройване на обществеността срещу действията на полицията и прокуратурата. 

„По отношение на доставката на интернет, това си е решение на самите оператори и гражданите да потърсят информация от тях", заяви Младен Маринов.

Маринов посочи, че подобен вид престъпна дейност нарушава много сериозно имиджа на страната в международен мащаб, а несправянето с нея би вкарало България в различни "черни списъци". 

„Знам, че ние българите трудно я разбираме, тъй като не сме свикнали да ценим авторските права, но мисля, че това е бъдещето и гражданите, когато купуват дадена услуга, трябва да мислят и за това дали тя е законно предоставена. Много малко се замисляме за това нещо", категоричен е Младен Маринов.

След като бъдат извършени експертизи, ще бъдат повдигнати обвинения на управителите на дружествата. До 8 години затвор заплашват нарушителите.