Под ръководството на прокуратурата рано тази сутрин започна полицейска операция на територията на Пловдив, Асеновград и Хисаря срещу битовата престъпност.

15 футболни фенове на „Локомотив Пловдив“ и „Ботев Пловдив“ са арестувани заради организиран и заснет масов бой в Пловдив в края на май. Други 30 жители на ромската „Арман махала“ са задържани.

Акцията е във връзка с три криминални инцидента от последните седмици - побой на бивш следовател от Пловдив, масов бой между роми и четири непълнолетни лица в близост до Пловдивския панаир, както и предварително организиран сблъсък между футболни фенове на двата пловдивски клуба, провел се на 24 май.

"Не може в центъра на втория български град да се организират масови мелета без значение дали става въпрос за роми, българи, арменци или турци", каза главният прокурор Иван Гешев, който отиде в Пловдив заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Независимо дали става дума за роми, или не. Дали става въпрос за лица с друг етнически произход – всички са български граждани и имат задължение да спазват закона. Няма причина прокуратурата да не прилага закона еднакво към всички извършители“, заяви още Гешев.

„Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и с хулиганството, това означава да се закрие“, допълни главният прокурор и отбеляза, че е недопустимо да има чувство на безнаказаност.