Над 1 милион тийнейджъри в целия свят са в риск да загубят слуха си заради неправилно използване на слушалки. Предупреждението отправиха от Световната здравна организация.

Половината от младите хора между 12 и 35-годишна възраст използват слушалките и смартфоните си с опасно високи нива на звука. Около 40% са изложени на висок шум по време на партита или спортни събития. Данните показват, че 43 милиона млади хора са загубили слуха си впоследствие. Препоръчителната граница на шума е 85dB.

Рада Илиева прекарва по 4 часа на ден, слушайки силна музика. Дори известията на смартфона, че силният звук може да увреди слуха й, не я спират.

„Никога не съм се съобразявала с това нещо, винаги игнорирам това съобщение и продължавам да си слушам музика, без да усещам някакви проблеми”, каза тя.

Но си признава, че след партита ситуацията е различна:

„После мисля, че един ден не чувах добре. Просто ми пулсираше главата доста дълго време”.

Според статистиката едно от най-шумните места за децата е физкултурният салон в училище.

Правим експеримент и в час по физическо. По време на упражнения, шумът не надхвърля 80 децибела.

А колкото по-високи стават децибелите, толкова по-малко време трябва да прекарвате на шумното място.

"Много често при нас са пациенти, които са увредили слуха си точно по този начин. Най-често това е след стрелби, при концерти, рок концерти, понякога идват пациенти с намален слух, пищене, увреждане на слуховия нерв”, обясни д-р Любомира Зеленска.

Съветът на лекарите – ходете на редовна профилактика.

И още една препоръка на Световната здравна организация – в шумни пространства просто си слагайте тапи за уши – те не са скъпи, но могат да предотвратят големи слухови проблеми.