Вълната от недоволство отключи катастрофата на столичния булевард „Сливница“, където млад шофьор отне живота на момче и момиче. Стигна се до блокиране на движението и до напрежение. Протести днес имаше в над 10 града у нас.

По-малко хората се събраха днес на кръстовището, където Явор и Ани загубиха живота си преди две седмици. Това стана след фатален удар от млад шофьор. Хората отново настояха за спешни законови мерки, които да включват и по-ефективни наказания за нарушителите на пътя. Те3 почетоха загиналите с минута мълчание.

„Тази война трябва да спре, тези убийства и самоубийства трябва да спрат“, заяви Жулиета Михайлова от София.

Настоявам за ефективни глоби и ефективни правила, които ефективно да се прилагат“, категорична е и Яна Алексиева, майка на убитото на пътя момиче.

Снимка: bTV

Близки на загинали затвориха за кратко главния път Бургас-Созопол. Движението беше отклонявано, но някои шофьори попаднаха в блокадата. Преди три години на отбивката водач на турски автобус уби на място 22-годишния Тодор и кметицата на созополското село Присад.

„Убиват деца всеки ден. Всеки ден има убити деца по пътищата и убийците им си живеят живота и са на свобода. Три пъти осъждан, с фалшива диплома, с 12-13 произшествия след това, не е нормално“, категорична е Мария Тодорова, майка на загиналия Тодор Тодоров.

Към протестиращите се присъединиха близките на 12-годишната Валя, прегазена на пешеходна пътека, които преди 12 години започнаха битка за безопасни улици. 

Във Варна почернени семейства се събраха на пешеходната пътека, където преди 12 години загина 20-годишната Лора, блъсната от моторист. Към тях се присъединиха и представители на различни мотоклубове.

„Работи се на парче, правят се козметични промени само като се случи нещо и излязат почернени майки и бащи. Това не работи, не трябва да надживяваме децата си“, заяви и Нели Петрова, майка на убитата Лора.

В Стара Загора почетоха паметта на Мария, чийто живот отне шофьор без книжка преди две години – това стана край Калофер. Балони и бели рози белязаха днешния ден, в който Мария трябваше да навърши 19 години.

„Аз протестирам срещу условните присъди, срещу бавенето на делата, защото е редно да има наказани и то справедливо наказани“, заяви и Антония Караиванова, която е майка на загиналата Мария.

Протестиращите в Шумен пък блокираха кръговото кръстовище, където миналата есен  живота си загуби 22-годишна жена.