26-и ден протести срещу управлението и главния прокурор. Играта на нерви между протестиращи и полиция продължава. Остават блокирани тритe възлови кръстовища в столицата - на "Орлов мост", край Президентството и при Софийския университет.

Протестът започна в Триъгълника на властта, след това шествието мина по ул. "Раковски" и по булевардите "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", за да стигне до Софийския университет и "Орлов мост". Като цяло протестът премина без особено напрежение.

В една от палатките пред Министерски съвет има и млада дама, която обяви, че вече гладува втори ден, но за момента се чувства добре.

Снимка: Явор Николов

Малко по-рано от т.нар. отровно трио обявиха, че са възмутени как нито една от парламентарно представените сили не е предприела действия във връзка със сделката за БТК, която според тях ощетява милиони. От триото се оплакаха, че са следени от службите, но нямат представа защо.

Снимка: Явор Николов

Протестиращите обявиха, че няма да се откажат, въпреки действията на властта и заявиха, че чакат оставка на Кабинета и на главния прокурор.

Белият бус на майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива", блокиран в събота вечер пред Софийския университет, остава там. Жените казват, че ще го преместят само ако има уволнения в МВР заради напрежението на кръстовището през почивните дни.

„Съжаляваме за тези, на които причиняваме неудобство с действията си, но искрено се надявам да разберат, че борейки се за нашите права, се борим и за техните", заяви Диана Кишкирова.

Протестиращите са категорични, че няма да вдигнат блокадите в столицата, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Снимка: Ладислав Цветков

"Основният въпрос е дали ние, като граждани на България, ще седим безучастни и ще гледаме как държавата се разпродава, краде се като за последно и се дават някакви индулгенции като 50 лв. на пенсионер в рамките на 3 месеца", коментира Михаела Стойкова.

Вече няколко души обявиха гладна стачка. Със съобщение във „Фейсбук“ организаторите на протеста намериха лекар доброволец, който да ги прегледа.

Снимка: Явор Николов

"Не знам до колко ще издържа, всички физически възможности си имат някакъв лимит и граници, съдейки по себе си и своя организъм зная, че съм издръжлив. Все още се чувствам добре", каза Владимир Генов.

От столичната полицията отчетоха, че протестът през изминалата нощ е преминал спокойно, като на няколко пъти подчертаха, че е нерегламентиран.

„Уважаваме правото на протест на всички граждани, но апелираме към всички граждани да се съобразяват с правата на живущите в града и гостите и да не се възпрепятства тяхното придвижване“, заяви гл. инсп. Красимира Стоядинова.

Снимка: Явор Николов

Заради блокадите е променен маршрута на градския транспорт.