Директорът на Областната дирекция на МВР – София комисар Георги Григоров е освободен от поста си, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Заедно с него е освободен и заместникът му.

Решението е свързано със случая на избягалия затворник Владимир Пелов, който беше убит при престрелка в Ботевград.

Двамата шефове носят основната отговорност за провала на полицията в Ботевград, каза вътрешният министър. Те не са успели да обяснят защо не са се справили с издирването на двамата бегълци и защо населението в областта е загубило доверието в тях.

Междувременно същата позиция изрази и братът на убития Владимир Пелов.

Рокадите в МВР идват ден след признанието на директора на Областната дирекция на МВР-София, че убитият Марио Панчев предупредил полицията, че се притеснява за живота си. Това станало преди месец, след като го задържали с незаконен пистолет. Посочил също, че се чувства заплашен от Владимир Пелов.

Дни по-късно Панчев е убит именно от Пелов, в центъра на Ботевград.

„Аз ги питах – защо хората не са дошли да ви го кажат на вас? Нали вие сте властта, вие сте най-силните? Защо са се страхували? Те не можаха да ми отговорят на този въпрос. Това е една от причините да бъдат освободени”, обясни министър Валентин Радев.

Според брата на Пелов стрелбата е била предотвратима.

„Ако брат ми не беше успял да избяга и ако Марио Панчев беше задържан, докато брат ми е на свобода или се предаде, нямаше да има стрелби в Ботевград и двама убити младежи”, каза Стефан Пелов.

Пелов не е търсил контакт със Стефан по време на укриването си. Брат му остава изненадан, когато разбира, че е в града, часове след престрелката.

„Не ми беше ясно как е възможно, какво търси в Ботевград, като всички интернет мрежи коментираха, че е много далеч – още на третия ден, от страната”, коментира Стефан Пелов.

Стефан признава, че сега усеща напрежение между приближението на Пелов и Панчев.

„Иска ми се да се каже истината по този случай, полицията трябва да я знае. И да се потуши напрежението между последователите на брат ми и на Марио от ромската махала”, каза още той.

Другият беглец Радослав Колев все още е в неизвестност.

Все още не е ясно кой ще заеме шефските места в областната дирекция на МВР.

Към Областна дирекция МВР – София е и Районното полицейско управление в Ботевград, което понесе критики за несправяне със случая.

Вчера Георги Григоров призна, че Марио Панчев, който уби Владимир Пелов, а по-късно почина от раните си след престрелката, е сигнализирал в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов от затвора.