Набези от непълнолетни крадци в столичния квартал „Витоша“. Жители алармират, че въпреки намесата на полицията, престъпленията продължават.

Кражбите са многократни, а охранителните системи и камерите не смущават извършителите.
Според хората от квартала групите от крадци са няколко, а след намесата на полицията, един от най-активните е арестуван.

„Той отново се върна на нашата улица и съседката го видя в 5 часа как отваря колата на съседите“, разказа Гергана.

„Забелязах на камерите как двама младежи идват от тази част на блока, страничната. Те навлизат и започват необезпокоявани и супер спокойни да пробват дали може да се отвори гаража. Проверяват входа, след това проверяват гаражите“, допълни Денис Хасанов.

На следващата нощ камерите отново засичат кражба.

Полицията и прокуратурата на този етап не дават информация какво наказание очаква непълнолетните крадци.

Когато извършителят няма 18 години, се образува полицейска преписка от специализиран служител за работа с деца, след което се изпраща в съответната прокуратура.

„Там се разглежда от прокурор, който може да прецени да се образува досъдебно производство или налагане на възпитателни мерки“, обясни Виолета Аланджийска.

Мерките са общо 13 и започват с предупреждение и задължаване да се извини на пострадалия, а последната - настаняване във възпитателно училище-интернат.

 

„Като последните 3 мерки минават през съда за по-тежки прояви и за системност. Когато всякакви мерки не дават никакъв резултат.

Работата с тези деца е трудна. особено, когато нямаме положително отношение от страна на семейството и трябва да се работи с такт и умение“, допълни Виолета Аланджийска.

За миналата година са проведени 691 възпитателни дела спрямо непълнолетни и пълнолетни, което е повече спрямо 2018 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!