Дебатите по вота на недоверие към кабинета „Петков“ започнаха днес в 11 ч. с предупреждение от страна на председателя на парламента Мирослав Иванов: „Днешният ден е важен за България и определя съдбата на страната ни. Да няма език на омраза и сблъсъци“. До физически сблъсъци не се стигна, но депутати и представители на кабинета си размениха доста обиди от парламентарната трибуна. 

Заседанието приключи в 19 ч. Гласуването на вота на недоверие ще е в сряда от 19:10 ч.

Проследете дебатите по вота на недоверие с нас! Последната информация е най-горе:

17:00 Пред Народното събрание започна протест на партия "Възраждане" срещу правителството на Кирил Петков.

16:20 „Ние от „Има такъв народ“ (ИТН) отношението към това правителство го изразихме още преди ГЕРБ да им поискат вот на недоверие. Казвам това, ако може да спрете да се упражнявате върху това, че сме коалиция с тях“. Това каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов по време на дебата за вота недоверие към кабинета „Петков“.  

15:40 Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече премиера „лъжец и клетвопрестъпник“ и го посъветва да се запознае по-добре с темата „Магинтиски“. Карадайъ призова депутатите да отстранят правителството „Петков“ от властта като подкрепят вота на недоверие.

15:20 Регионалният министър Гроздан Караджов обвини премиер Кирил Петков, че лъже за обществените поръчки на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По думите му Петков е очаквал само от МРРБ да избира изпълнители само на база най-ниска цена и го попита защо не е „бетонирал“ такъв принцип с едно постановление на МС и той да важи за всички ведомства.

14:55 Според премиера Кирил Петков истинската причина за вота на недоверие са четирима човека, които не са за пленарната зала.

„Първият, г-н Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него. Вторият, г-н Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорка с някой в тази зала. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате за всичко, което тя ви казва. Четвъртият SMS утре ще дойде от г-н Слави Трифонов. Не разрешавайте българската политика и накъде тръгва тази държава да зависи от четири SMS на четирима човека, които не са в тази зала“, обясни министър-председателят.

14:50 Ние преди ГЕРБ изразихме отношението си към правителството, не се упражнявайте върху това, че сме в коалиция с тях, каза шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от парламентарната трибуна.

14:30 „Очаквах по-бурно обсъждане на този вот на недоверие, много по-динамично. А какво се оказа? Оказа се, колеги, че няма какво да кажете на този вот“, каза министърът на образованието Николай Денков по време на дебатите в залата в НС.

Той изреди всички постижения на кабинета в сферата на образованието и критикува предишните управляващи в бездействие.

14:15 Да се насърчава потреблението в условия на инфлация е гасене на пожар с бензин, коментира депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син.

14:05 "Свидетели сме на един вял дебат в пленарната зала по очевидно несъстоятелни мотиви за искания вот на недоверие на правителството. Дали той ще успее, предстои да видим. Вярвам, че ще има достатъчно народни представители, които ще подкрепят модернизацията на България", каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

14:00 "Мотивите на опозицията за искания вот на недоверие са съвършено несъстоятелни. Те са изцяло свързани с икономическата политика на страната и управлението на държавния бюджет. От дебата тази сутрин стана ясно едно – финансовата политика на България е изключително стабилна, а инвестициите в страната ни надминават очакванията", коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

13:50 Журналистът Валери Найденов и проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ с коментар на предстоящия вот на недоверие:

13:30 Искането за вота на недоверие е необосновано и се прави по напълно политически причини, коментира вицепремиерът Калина Константинова. Тя е оптимист и заяви, че най-ценната подкрепа е на хората, които протестират отвън.

13:15 „Страната беше тласната в политическата неизвестност от действията на ИТН и с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Опозицията не може да отговори на въпроса какво следва след този вот, така че да не хвърляме страната в хаос. Всички финансово-икономически аргументи, които те вадят, изискват действащо правителство“, коментира в кулоарите на парламента Христо Иванов от „Демократична България. По думите му се намираме в много тежка инфлационна криза.

13:00 Изразът „да го духат бедните“ нажежи страстите в залата на Народното събрание. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев го използва в обръщение към партия ГЕРБ, които са вносители на вота на недоверие заради икономическата политика на правителството.

12:30 „Това правителство е подкрепяно от хора, които доста години са били по площадите. Тази протестна вълна продължава и в момента. От много години не сме имали правителство, което да има улична подкрепа, което дава друго самочувствие“, коментира в ефира на bTV социологът Георги Проданов.

11:45 „Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. Тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие“, каза премиерът Кирил Петков в реч пред депутатите в Народното събрание.

Той цитира мотивите на опозицията за искането на вота на недоверие и призова за разум.

11:25 „Промяната е илюзия и носи само разочарование“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ в първата декларация от напрегнатия парламентарен ден. Депутатите се събраха на извънредно заседание в Народното събрание, за да дебатират вота на недоверие срещу кабинета „Петков“.

Той очерта причините за несъгласието с политиката на Кирил Петков.

11:00 "Правителство на малцинството е възможна формула и е приложима в много европейски държави. Важно е обаче точно какво искаме да свършим в малцинство." Това каза в кулоарите на НС вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

10:40 "Продължаваме промяната" няма да издигне кандидатура за председател на НС. Това каза в кулоарите на НС Искрен Митев.

10:40 „Ще гласуваме по съвест, няма да приемем критиките, че сме политически номади. Ние сме граждани със свободна воля“, коментираха в парламента петимата отцепници от „Има такъв народ“ по повод вота на недоверие, който предстои да бъде гласуван в сряда.

10:20 Големият въпрос е дали може да се изгради ново мнозинство около вече тройната коалиция. Това коментира социологът Боряна Димитрова. Според Добромир Живков дори избори през есента не биха могли евентуално да родят стабилно управление със значително по-дълъг хоризонт:

10:10 Днес очаквам парламентарната зала да бъде използвана за поредните внушения, коментира Стоян Михалев от "Демократична България".

10:00 "Аз ще гласувам „за“ вота на недоверие. Категорично съм против избори, защото смятам, че те ще създадат повече проблеми, отколкото ще решат такива", каза Ива Митева на влизане в парламента.

9:45 "Продължава натискът към депутати на ИТН от страна на „Продължаваме промяната“. Трима са ми казали, че Кирил Петков им се е обаждал." Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов на влизане в НС.

9:33 "Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не иска вот на недоверие, защото след като го внесоха, станахме свидетели на грозни сцени в парламента, пазаруване на депутати, което продължава и към момента", коментира Делян Добрев след изказване на депутат от ПП, че не разбира какво става в ГЕРБ, след като лидерът на партията е казал, че не иска вот на недоверие.

9:30 Според Явор Божанков от БСП мотивите за вота на недоверие на ГЕРБ са като изрезки – „някаква сбирщина от кафяви медии“.

8:55 Получих информация, че ДПС организира автобуси от Разград и Търговище. Това заяви депутатът от ПП Настимир Ананиев. Той добави, че няма нищо лошо да имаш подкрепа, но да е от сърце.

8:50 Съдбата на кабинета „Петков“. Ще намери ли ПП силна парламентарна подкрепа. Вижте какво коментираха политологът Димитър Ганев, политическият пиар Арман Бабикян и журналистът Владимир Йончев:

8:00 Вижте каква е атмосферата около парламента:

7:40 Симпатизанти на ВМРО се събраха тази сутрин пред дома на премиера Кирил Петков. Те блокираха входа пред кооперацията му, за да не може да отиде на работа.

7:10 12 протеста и митинга само за ден са обявени днес "за" и "против" правителството. Организатори са политически партии, неправителствени организации и граждани, показват данните на Столичната община.

7:00 Добре дошли на нашия онлайн репортаж! Дебатите по вота на недоверие на правителството започват в 11 часа.