„Промяната е илюзия и носи само разочарование“, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ в първата декларация от напрегнатия парламентарен ден. Депутатите се събраха на извънредно заседание в Народното събрание, за да дебатират вота на недоверие срещу кабинета „Петков“.

Той очерта причините за несъгласието с политиката на Кирил Петков. „Докато отсреща крещят, че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на факти“, каза Балабанов.

„Напоследък когато говорим свободно и се придържаме към фактите сме мафиоти. Не знам дали ви прави впечатление, че от вчера и президентът е част от мафията. Изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС, защото е свободен, независим, казва истината“, каза Балабанов. Той допълни, че на Кирил Петков и Асен Василев тази истина не им харесва.

Балабанов изреди, по думите му, факти, поради които вотът на недоверие е наложителен. Според него народният представител Георги Георгиев пази интересите на мафията на „Капитан Андреево“. Той каза също, че МРРБ е отпуснала 2,5 млрд. лева, „потънали в незаконни строежи“, с решение на Петков и Василев, подкрепено по-късно от НС. „Не знам с коя мафия се бори премиерът, след като самият той е предложил такова решение“, каза Балабанов.

Той критикува също назначенията в правителството и съдебната реформа, както и френското предложение за Република Северна Македония. „Френското предложение има за цел да изчисти съвестта на Кирил Петков. Къде е българското предложение? Или е по-важно Макрон да победи?“, попита Балабанов от парламентарната трибуна.

Той се обърна и към бившите си колеги от ИТН, които сега са независими депутати. „Тези днес, които стоят на последния ред, не предадоха Слави Трифонов, нито мен, нито Тошко Йорданов, нито Ива Митева. Те предадоха България“, каза той.

Накрая депутатът от ИТН завърши с това, че „няма по-велико усещане от това да си на страната на истината“.