Изразът „да го духат бедните“ нажежи страстите в залата на Народното събрание. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев го използва в обръщение към партия ГЕРБ, които са вносители на вота на недоверие заради икономическата политика на правителството.

В изказване от парламентарната трибуна Василев очерта постиженията на правителството, както и предизвикателствата, пред които е изправена световната икономика. Относно аргументите на ГЕРБ-СДС, Василев се изказа по следния начин:

Това, което чувам от вас, не са предложения как да се управлява кризата. Не са предложения как да се помогне на най-ударените от инфлацията. Това, което чувам са популистки лозунги и икономическа философия, която – ако моа да обобщя с едно изречение е да го духат бедните. Това е вашата икономическа философия.“

След изказването си Асен Василев се обърна към председателя на Народното събрание, за да се извини за грубия си език.

„Политиката, която провеждахте през последните 12 г. беше насочена към това богатите да стават по-богати, а бедните да си остават бедни“, завършва Асен Василев.

След него председателят на парламента направи забележка на вицепремиера за езика, която беше посрещната с възгласи в залата. Последва и изказване на Цончо Ганев от „Възраждане“.

„Г-н председател, открихте днешното заседание със заплаха, че ще бъдат гонени депутати заради цинизми от този род. Ако аз от тази трибуна кажа „да го духат бедните“ ще си обърнете езика и на момента ще ме изгоните“, каза той.

„Следващия път когато ни заплашвате с гонене и саморазправа, много ви моля изрично да отнемете думата на който и да било, камо ли пък министър на финансите да обижда и да казва реплики от типа „да го духат бедните“. Това е недопустимо“, довърши Ганев. Той също беше „скастрен“ от председателя на Народното събрание.

Размяната на реплики приключи с обвинения срещу опозицията, че цинизъм е неприемането на държавния бюджет.

По-късно в дебата Асен Василев отново се извини за думите си, но призова ГЕРБ да се извинят за политиката си през последните 12 години.