Многолюдно шествие поведоха калоферци, преди да нагазят във водите на река Тунджа. По традиция първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите на града.

Точно 5 минути преди 8 часа момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагазиха в реката. Мъжете пеят песента "Залюбиела е Василка".

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, за да пречистят и калят смелчаците.

В Калофер "спасяването" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България. Калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото. Тази година това е 4-годишният Димчо, който за трети път влиза в реката.

Между 100 и 150 души ще влязат в Тунджа за ежегодния ритуал. Времето е ясно, а в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. 

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни. 

В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията. 

Събитието в Калофер отрази професор Георги Рачев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!