След бедствието в Царево първи учебен ден все пак ще има. Близо 700 деца ще влязат в клас. Въпреки потопа, училището в Царево е невредимо. Никол ще прекрачи прага му за първи път. Освен раницата с помагала, тя е подготвила и поздрав.

"С много емоция се подготвяме за първия учебен ден", каза майката на Никол - Десислава Николова.

В училището ще спазят традиционния си ритуал – с ключа на знанието да връчат на първокласниците и книга.

"Да израснат добри хора, да научат най-мъдрите уроци да се справят с всички предизвикателства, които ще им поднесе животът", каза Донка Прокопова, която е начален учител, ОУ "Никола Вапцаров".

В Царево учат и деца от близките населени места. От ръководството уверяват, че няма непроходими пътища. За децата в нужда е организирана кампания.

"Правим акция "Подари надежда", която в първия учебен ден вместо цвете ще сложат парички в кутия за дарение", каза Даниела Фелонова, която е директор на ОУ "Никола Вапцаров".

"Преживяхме наистина тежък момент. Сега сме се насочили към това просто да създадем един чудесен празник на децата", добави Мая Николова, която е начален учител.

Царево ще поиска от държавата финансова помощ за 70 обекта, която може да надхвърли 30 милиона лева. Сред най-належащите ремонт са двата язовира, мостовете и почистване на деретата.