Кметът на Пловдив – Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България – Херо Мустафа, и президентът на фондация „Америка за България“ – Нанси Шилър, откриха Епископската базилика на Филипопол.

Снимка: БГНЕС

Новият музей в града под тепетата беше представен на официална церемония и ще бъде отворен за посетители от понеделник – 19 април.

Базиликата е уникална по своя мащаб и архитектура – находки от нея се появяват през 80-те години на миналия век, но реставрацията започва едва през 2015 г.

Снимка: БГНЕС

 „Красотата и историята на това свято място ми напомнят за един прекрасен български стих: „Обичам българските думи що слушам по поля и друми. Обичам българските песни и приказките ни чудесни“. За мен е чест да бъда тук днес. Това наистина е внушително събитие, тъй като то отдава почит на историята“, каза при откриването посланик Херо Мустафа.

Снимка: БГНЕС

Проектът е финансиран съвместно от Община Пловдив и Фондация „Америка за България“, като стойността на проекта надхвърля 16 млн. лв.

„За мен е удоволствие да ви приветствам в Базиликата. 7 години се занимаваме с това. И ето че камъче по камъче и ръка за ръка, успяхме да възстановим Епископската базилика!“, приветства гостите Нанси Шилър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!