Нови и по-строги мерки срещу пияните и дрогираните на пътя. Предложението на МВР е при над 0,2 промила алкохол да се носи административна отговорност, а над 0,5 – наказателна.

35-годишен мъж идва на гости във врачанското село Търнак, пие, а след това се качва на колата си и си тръгва. В автомобила му има и 5-годишно дете. Не след дълго самокатастрофира. Един от пътниците загива, друг е със сериозни наранявания. Случаят е от преди повече от година. Но и до днес в селото говорят за него.

„Просто беше ужас, алкохолът не води доникъде. Жалко за момчето, което е загинало, просто трагедия голяма. За това малко дете най-вече, защото остава без баща, той постоянно пита за баща си, майката също е пострадала, с операция на крака“, каза Бинка Христова, близка на семейството на загиналия.

Във фаталната вечер шофьорът е бил с 1,51 промила алкохол в кръвта. В сряда обвинителният акт срещу него беше внесен в съда.

Заради подобни случаи от МВР предлагат още по-тежки санкции.

„Това, което предвиждаме е наказателна отговорност да се търси при 0,5 нагоре. От 0,2 до 0,5 промила да има административно наказание“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

„0,2 промили за някой може да са 2 глътки, а за друг 1 чаша. В началната фаза на опиянение шофьорите чувстват, че всичко е възможно, че ще се справят с всяка ситуация. Склонни са да увеличат скоростта, но имат лоша преценка за разстояние“, посочи доц. д-р Маргарита Гешева, началник клиника токсикология, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

„Убеден съм, че ако тази мярка бъде възприети и гласувана, голяма част от българското общество ще се замисли дали да пие и колко да пие и дали да се качи да кара“, каза Калин Стоянов.

В сряда на международна конференция, посветена на пътната безопасност, бяха представени и различни средства, които се използват в другите страни. Сред тях и очила, които показват как човек се чувства и вижда след употребата на алкохол и наркотици.

Техническите средства, които се използват у нас са не по-малко надежди от тези в Европа, твърдят от МВР. Но не отговарят на въпроса - дали само в България тестовете показват фалшиво положителен резултат.

Заради многото хванати пияни и дрогирани на пътя, в Бургас отделят специален паркинг за конфискуваните автомобили.

От МВР отчитат, че откакто е в сила мярката, според която на пияните или дрогирани шофьори им се отнемат автомобилите или пък трябва да заплатят стойността на колата, която карат, то случаите с водачи, седнали зад волана след алкохол или наркотици са драстично по-малко.

Иначе 16 шофьори са хванати зад волана след употребата на алкохол или наркотични вещества от 16 часа във вторник до 16 часа в сряда.

При 10 от 14 шофьори, карали пияни, дрегерът е показал между 0,5 и 1,2 промила алкохол.

Като в тези граници наказанията са административни. Четирима са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта и ще носят наказателна отговорност.