335 снегорина и 7 фирми ще отговарят за почистването на улиците и тротоарите през тази зима в София. Налични са и над 35 000 тона реагенти, информира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фандъкова каза, че в края на октомври е наредила проверка на всички седем фирми, които отговарят за почистването на територията на Столична община. Тя е показала, че изискуемата техника е налична и в готовност.

„Има достатъчно количества соли, които са необходими за този сезон. Следим много внимателно прогнозите“, допълни кметът на София.

Налични са още и 11 малки роторни снегорина за тротоарите по улиците, както и няколко големи роторни снегорини и верижна техника за природен парк „Витоша“.

„Най-важното е да не се блокира движението в София. Приоритет остават трасетата на градския транспорт. Наред с това и големите квартални улици, за да могат хората да се придвижват“, уточни още Йорданка Фандъкова.

Започват 24 часови дежурства на екипи на инспектората, които ще следят за правилната обработката на улиците, когато падне сняг.

По думите ѝ е възможно още в понеделник по високите части на природен парк "Витоша" и на район "Витоша" да се наложи обработка заради очакван снеговалеж.

„Фирмите са готови, техниката е налична. Имаме необходимото количество реагенти, но най-важното е организацията“, каза Ивайло Иванов от Столичния инспекторат. 

И тази година ще има санкции за фирмите, които неправилно почистват и обработват улиците. За неправилно почистване на спирка на градския транспорт глобата е около 2000 лв.