Броени дни преди края си 48-ото Народно събрание разглежда на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. С процедурни хватки депутатите успяха да забавят за пореден път влизането на тези текстове в пленарната зала. Малко пред 12 ч. те започнаха да ги гледат по същество.

Промените всъщност са в два основни закона. Единият е Законът за съдебната власт, а вторият е Наказателно процесуалния кодекс.

Въвеждат се механизми, с които се контролира главният прокурор. Той може да бъде разследван, също така ще може да бъде отстраняван от служба, ще се приемат материалните норми. Тоест че ще може да бъде разследван, а едва след това с промените в НК.

По предложение на ДПС и „Възраждане“ две други точки изместиха назад в дневния ред механизма за контрол на главния прокурор.

Заради това разместване и ГЕРБ поискаха пренареждане на дневния ред. И отпадане на компенсациите за газ за битовите потребители. В дебата се включиха и другите партии. Така за пореден път контролът на главния прокурор се отложи.

Контролът вече е в пленарната зала и в момента текат разискванията. По-късно през деня депутатите ще изслушат и външния министър за казуса, при който беше пребит български граждани в Северна Македония и удължиха времето до безкрай за приемането на абсолютно всички точки. Тоест днес може да има дори среднощно заседание.