Община Бургас търси млади кадри за туристически си обекти. Работа на остров, в рибарско селище или в римска баня – дори за тези екзотични и атрактивни позиции в туризма се оказва трудно да се намери персонал.

Тази година с по-топлото време през март, туристическият сезон започна по-рано, което направи търсенето на персонал по Черноморието още по-трудно. Най-голям е недостигът на сервитьори, бармани, готвачи, но и на екскурзоводи и специалисти по туризъм и маркетинг.

Целебните минерални извори край „Акве калиде“ са прочути още от времето на траките. Сред последните им именити ползватели е турският султан Сюлейман Великолепни. Край древния комплекс срещаме Тихомир, дошъл на почивка от Габрово.
 
„Тук римските императори са идвали, когато са имали някакви проблеми с краката и са си правили най-различни лечения – било то парно лечение или в самите сауни. Сега е почти същото“, разказва Тихомир Тошев.

Археологическият комплекс „Акве калиде“ е сред местата, които си търсят персонал. Тук туристите могат да се почувстват като римски император, ползвайки термите, направени по древен образец. В комплекса имат нужда от екскурзовод.   
 
„Той посреща посетителите, предлага им всички услуги, следи дали се чувстват комфортно, добре обслужени.  Необходимо е да има много добра комуникативност и да ползва чужд език“, казва Весела Христова, управител на туристически комплекс „Акве калиде“.

Работници се търсят и за единствения туристически остров у нас – Света Анастасия, който вече е достъпен почти целогодишно, както и в туристическия комплекс на рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас. 

В помощ на работодателите е инициативата „Младежка заетост +“ на Европейския съюз, която стимулира млади хора да започнат първата си работа.   
 
„Предлагаме много атрактивни условия за всички, които искат да направят своята първа крачка в кариерата и то в кариера на едни от най-търсените специалности за Южното Черноморие и за Черноморието въобще“, посочва Радовеста Стюарт, директор, ОП „Туризъм“ в община Бургас.

За да започнат работа като готвачи, сервитьори или специалисти по туризъм, младите хора трябва да не учат, да не са студенти и да нямат трудов стаж повече от 30 дни. Според директора на Бюрото по труда в Бургас, въпреки изискванията, програмата е шанс и за младежи, и за работодатели.

Млади хора за работа се търсят и в строителството, и промишлеността. Липсват също и спасители за плажовете. За да намали недостига им, Министерството на туризма прие редица промени. Сред тях – кандидат-спасителите да бъдат обучавани не само от БЧК, но и от други организации, а курсовете да са по-кратки и с по-малко хора.