В Китен отчитат наплив на работници за летния сезон. Интересът на желаещите да се регистрират в морското градче за сезонен персонал, местните хора обясняват с изборите наесен и познатата схема "Изборен туризъм".

За регистрацията на "изборни туристи" сигнализира кметът на Китен в личния си профил в социалните мрежи. В курортното градче обичайно на избори гласуват 600-650 избиратели. Само за последния месец нови жители на Китен са станали около 35 души. На адреса на този ресторант, например, има записани 7.   

Появата на чужди хора в пустия още курорт не остава незабелязана от местните хора.   Те обясняват, че пред Кметството спират седем- осем човека после се качват и се регистрират, но никой не знае какви са тези хора.

"Лятото започва края на юли по принцип, дори и 15-ти да е, един месец август е туризмът, още от сега ги регистрират като персонал", казва Милен Лалов, местен гражданин на Китен.

Според Дора Павлова – деловодител в кметство, миналата година не е имало такъв наплив, но сега има засилен интерес.

В една от почивните бази с новорегистрирани 7 души не откриваме никой, дори и пазач. В друга кандидат-работниците също ги няма.  

Катя Вълчева – кмет на Китен, обясни че има новорегистрирани хора от Сливен, Ямбол, Кюстендил и Чирпан. Според нея обаче не е обичайна практика да се регистрира персонал.

В края на април изтича шестмесечният срок за уседналост на изборите.  От Областната управа коментираха, че ще направят проверка след като получат официален сигнал.