Здравният министър Кирил Ананиев започва обиколка на болниците в страната. Целта е да представи новата методика за формиране на разходите за персонал, съобщава БГНЕС.

„Целта е да представя методиката за формиране на разходите за персонал и формирането на заплатите в общинските и областни болници.  По този начин ще тестваме как работи методиката и как постигаме своите цели”, каза Ананиев.

Здравният министър уточни, че ще се тества какви възможни проблеми могат да възникват при изчисляване на възнагражденията по новата методика.

„В момента болниците имат своя ресурс, който са получили по различни пътища – както от правителството, така и от НЗОК. На практика с всяка една болница ще проиграем как методиката спомага за увеличение на работните заплати и какви проблеми биха възникнали“, обясни министърът.

„Методиката няма задължителен характер, но вътре има няколко основни неща които искаме да видим на практика как ще помогнат за формиране на правилни съотношения”, допълни той.

Ананиев даде пример, че фелдшерите получават коефициент 1,7 е за професионалистите по здравни грижи, а 2,2 е за лекарите.