Родители на млади хора, загинали в катастрофи, се събраха на мирен протест в Етрополе. Те настояват за справедливи присъди и законови промени.

Синът на Николай Николов загива преди 2 години в катастрофа край Български извор. Шофьорът, причинил произшествието, има множество нарушения преди това, карал е и с превишена скорост.  На първа инстанция шофьорът, причинил тежкия инцидент, който е карал с висока скорост, получи 12 години затвор. Той има и много други нарушения на пътя. На втора инстанция обаче присъдата му беше намалена на 8 години, а Апелативният съд във Велико Търново променя наказанието на 4 години лишаване от свобода.

„Това е подигравка за мен. Не може когато си убил 3 деца и двама са инвалиди да дадат присъда 4 години на човек, джигит който е убиец на пътя и нарушава системно законите. Аз съм от 33 години шофьор и имам 1 акт досега. Той само за 2020 има 9 нарушения“, споделя Николай.

В колата на Васил са били общо петима, всички с колани. Трима умират, а двама са тежко ранени.

„Може ли такова нещо - да си кара, да си живее и да няма грам любов към децата - той не го е нарочно направил, но ги е погубил. То даже те са спасили живота му, той би трябвало с тази скорост някъде... те са спасили живота му“, казва Весела Михайлова, майка на загиналия Георги.

Снимка: Редакторски екип

Почернените семейства от тази и други катастрофи се събраха, за да изразят недоволството си за неиздадените с години присъди. Близките ще търсят съдействие и от главния прокурор.