Вредят ли на държавата ЛГБТИ общността и неправителствените организации, защитавайки правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация? По тази тема в предаването „Тази неделя“ по bTV дискутираха зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки и Виктор Лилов – представител на ЛГБТИ общността (Лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални) и първият български политик признал публично своята хомосексуалност.

Снимка: bTV

Причината е кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която трябва да е премести от Лондон след брекзит. В края на септември няколко неправителствени организации, сред които е и Българският хелзинкски комитет (БХК), написаха писмо до председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент, в което посочиха, че сериозна пречка пред домакинството на България е фактът, че страната е негостоприемно място за хората с различна сексуална ориентация или полова идентичност. Това писмо предизвиква Джамбазки да пише до главния прокурор Сотир Цацаров, че БХК работи директно против интересите на страната ни и уронва нейния престиж.

Снимка: bTV

Запитан дали наистина мисли, че служители на ЕМА биха се страхували да дойдат у нас, защото страната е зло, нетолерантно място, Лилов посочи, че проблемите са доста по-сложни и са свързани с липсата на равнопоставеност на гражданите с различна от масовата сексуална идентичност. Ако един такъв служител дойде в България и реши да регистрира и своя партньор като негов съпруг с постоянно пребиваване, в МВР няма да му дадат такъв документ, защото България не предвижда да съществуват такива двойки, няма как и фактическото съжителство да бъде узаконено. В Наказателния кодекс пък няма наказание или санкции за хомофобски престъпления, посочи Лилов.

Снимка: bTV

Това няма отношение към Агенцията, контрира Джамбазки. Важно е да имаме такава агенция. За 10 години пълноправно членство на България в ЕС у нас няма изнесена европейска дистанционна агенция. Това е нещо като европейско министерство в главата на федералистите в ЕС. Досега никой не беше поставил този въпрос, ние го поставихме, беше условие за коалиционното споразумение и България поиска тази агенция. Това е важно, защото тя има 300 млн. евро годишен оборот. Присъствието ѝ у нас би спомогнало за развитието на кадри, би привлякло представителства на всички фармацевтични компании, каза гостът. Той все пак призна, че кандидатурата може би е била написана нескопсано.

Джамбазки повтори написаното в жалбата си, че правозащитниците и БХК причиняват дори косвени имуществени финансови щети на страната. Сам да се опиташ да наклеветиш някого, да попречиш, сам да си измислиш някакъв проблем, е болшевишки подход, посочи той. Това дали има законна смяна на пола в България не може да бъде критерий за това дали ще има европейска агенция на наша територия. В случая Красимир Кънев (председателят на БХК) и неговата организация се явяват част от лобистката атака за преместването на ЕМА във Франция, където вече има четири европейски агенции, каза Джамбазки.

Снимка: bTV

Според Лилков, ако някой е виновен за провала на кандидатурата на България, това са хората, които са написали кандидатурата. В никакъв случай не си измисляме проблем, той е реално съществуващ. Дори 3% от служителите на ЕМА да са лишени от равни граждански права, това е проблем и то е проблем на България, посочи той. Въпросът е дали хората в България могат да ползват равни права и това е притеснението на служителите от Агенцията. Това, което направихме, това писмо, което подкрепям, подава сигнал към обществото, посочи той.

Търсенето на външен враг е постоянното оправдание, че не можем да се справим с елементарно кандидатстване, каза още Лилов.

Вижте целия разговор във видеото: