В разгара на предизборната кампания партии пишат планове за излизане от кризата, други залагат на конкретни мерки.

ГЕРБ представиха свой план за възстановяване. Сред акцентите - преодоляване на енергийната криза, влизане в еврозоната и запазване на данъците.

„Хората видяха цените на храните и бензина, чудовищната инфлация, обедняването и искат надежда. Всяка седмица нов дълг за половин милиард, а Планът за възстановяване  си стои там“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според „Продължаваме промяната“ приоритетите са удвояване на пенсиите, скок на минималната заплата и антикорупционната комисия да заработи.

„По времето на ГЕРБ имаше свинско със зеле, като свинското беше за приближените фирми, а зелето за хората. Сега ние искаме да има и свинско, и зеле за всички“, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

За БСП важното е доставката на газ на най-добра цена, социална и сигурна държава и стабилна икономика.

„Благодарение на БСП, правителството на Кирил Петков не взе решение да окаже военна помощ на Украйна, само хуманитарни доставки“, заяви Кристиян Вигенин от БСП.

За ДПС приоритетите са създаване на евроатлантическо мнозинство, диалог между власт и опозиция, институции и бизнес, както и политическа сигурност и икономическа стабилност.

От „Възраждане“ са категорични - спиране на плана за еврото, доставки на газ и борба с демографската криза.

„Първото нещо, което ще направим, когато управляваме, е с решение на Министерски съвет да бъде отменен плана за въвеждане на еврото“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане

Демократична България“ акцентира върху борбата с инфлацията, влизане в Шенген и еврозоната, както и върху съдебната реформа.

„Войната в Украйна на Путин постави на първо място инфлацията, борбата с високите цени и енергийните доставки“, заяви Иво Мирчев от ДБ.

Ако трябва да обобщим - инфлация, икономика и енергетика се оказаха приоритетни за всички политически партии. Такива действия трябва да очакваме от тях в началото на 48-ия парламент.