Управленската програма на проектокабинета "Василев" е готова. Персонален състав на правителството само при събрана подкрепа от 121 депутати, повтори отново намеренията си номинираният от Продължаваме промяната за министър-председател Асен Василев.

Управленската програмата на поректокабинета "Василев" е със срокове за изпълнение и включва 40 законопроекта. Идеята е да има избор на нов председател на парламента, като партиите, които подкрепят манданосителят, подкрепят Никола Минчев.

Снимка: bTV

Програмата съдържа промени в закона за КПКОНПИ, законови механизми за разследване на главния прокурор и законови промени заради Плана за възстановяване.

И още - гарантиране на газовите доставки, запълване на газохранилището в Чирен, немски изисквания за пътно строителство и безплатни учебници.

40 закона, които да бъдат приети за половин година, предвижда програмата, която „Продължаваме промяната“ предлагат на партньорите си. В тях влиза и пакет от спешни мерки, за да се влеят милиарди евро в българската икономика, каза премиерът в оставка Кирил Петков.

Снимка: bTV

„Ето защо е важно решението на всеки депутат да бъде ли закрит парламента или да поеме отговорност и да застане зад развитието на България“, заяви той.

Две решения трябва да вземе парламента преди лятната си ваканция, ако има правителство, каза номинираният за премиер Асен Василев: „Едното е да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение. Второто е Законът за КПКОНПИ и избирането на г-н Рашков като председател на комисията.“

До обсъждането на персонален състав на кабинета не се е стигало още, допълни Василев.

„Ако няма 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинета, правителството на малцинството в такъв парламента няма как да бъде устойчиво“, каза още той.

Досегашните и бъдещи коалиционни партньори харесват основата на програмата и държат на своите предложения.

„Държим на това да влезе в програмата безплатни лекарства за деца до 14 г. Нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, че е прието нашето предложение за безплатни учебници за деца от 1 до 12 клас“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Има най-нормални теми за обсъждане. Сигурно има някъде и някакви разминавания. Това между три партии с различен профил е съвсем естествено, но в това няма никаква драма. Отнема време“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Управленската програма е обсъдена и с независимите.

„Те са съгласни да приемат някои наши предложения относно електронното правителство и сектор сигурност“, заяви Светлин Стоянов.

Всички законови мерки ще влязат в сила само ако успее втория опит на „Продължаваме промяната“ да има правителство.

И днес тема номер едно беше ще намери ли Асен Василев подкрепа в парламента за новото правителство. Шест депутати не достигат за мнозинство от 121 народни представители.

На този фон партньорите на ПП от БСП И ДБ смятат, че ако има ново правителство, то не трябва да е по-различно от досегашното.  А мандатоносителите заявиха, че ако няма подкрепа, няма и правителство. Опозицията подозира, че до петък ПП ще осигурят необходимите 121 гласа за подкрепа на правителство на Асен Василев.

"Знае се за още една депутатка от "Възраждане", която се кани да напусне партията. Една шахматистка", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

На това описание отговаря депутатът Цвета Галунова. В Народното събрание тя не отрече да е водила разговори с ПП.

„ПП все още звънят на депутати от ИТН, техни роднини и приятели, за да ги убеждават да подкрепят новия кабинет“, каза Тошко Йорданов.

Още шест гласа са необходими на ПП за втори кабинет с премиер Асен Василев, ако и независимите отцепници от ИТН гласуват „за“. Готови са на разговори с всеки.

"Продължаваме промяната" не купуваме депутати. Народното събрание не е магазин", заяви министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер.

На дневен ред сега е структурата и състава на кабинета Василев.

„Мисля че структурата няма да се променя, работим по закони, ще отидат шест месеца“, заяви Георги Свиленски от БСП.

И БСП, и „Демократична България“ дават високи оценки на досегашните си министри и не виждат основания за смяната им в следващ кабинет.

Министър на финансите в новото правителство ще бъде човек от квотата на ПП, категоричен е Лорер. Той не изключи възможността това да е и самият Кирил Петков.

48 часа остават на Асен Василев да намери подкрепа за правителството си. Към този час официално няма нови заявки.