Продължава тенденцията за спад в броя на заболелите от COVID-19 в страната. Според данните на Единния информационен портал малко над 6 на сто от тестваните за изминалото денонощие са били заразени.

Новите случаи са малко над 2700. Излекувани са повече от  3100 души. За съжаление обаче, смъртността остава висока - починалите за 24 часа са 139. Поставени са почти 22 хиляди ваксини срещу коронавируса.


Паралелно с имунизирането срещу COVID-19 започна и това срещу грип. Тази година по програмата за безплатна ваксинация на хора над 65 години, които у нас са повече от 1,5 милиона, са предвидени 230 хиляди дози ваксина срещу грип.

79-годишният Разум Даскалов е ваксиниран срещу COVID-19, съвсем скоро поставя и третата си подсилваща доза. Имунизиран е и срещу грип. Казва, че науката е неговата религия.

„Не бих желал да бъда толкова умен, че да се противопоставя на супер специалисти от целия свят. Става дума за нещо, което започва преди 200 години. Просто се чудя защо има хора, които вярват, че земята е плоска, и ваксините са вредни“, каза Разум Даскалов.

Имунизира се срещу грип от 10 години. Този сезон не е изключение.

Някои проучвания, като например това на лекари от университета в Мичиган, показват, че ваксината срещу грип може би намалява риска от COVID-19. Лекари обаче предупреждават, че двете ваксини са напълно различни.

„Препоръчвам хората да се ваксинират и за грип, тъй като COVID ваксината не ги пази от грип . На практика това са бебета над 6 месеца, бременни и възрастните хора, които са с понижен имунен статус“, обясни д-р Деница Даскалова.

На фона на почти пълната липса на грип миналия сезон - д-р Даскалова очаква, че този път вълната няма да ни подмине. Тя вече е имунизирала над 150 души.

„Когато се изнежим и изолираме, не контактуваме, не обменяме вируси, имунната система забравя. Сега на практика, тъй като сме били изолирани доста време заради COVID ситуацията - всички останали инфекции са по-агресивни към нас“, допълни д-р Даскалова.

За тези, които желаят да се имунизират и срещу COVID, и срещу грип - препоръката на българските здравни власти е периодът между двете ваксини да е около 2 седмици.