За две седмици близо три пъти се е увеличил броят на инфектираните с коронавирус. Причината - в пъти по-заразния пети подвариант на Омикрон.

Ваксинирането продължава да буксува. Със завършена имунизация са около 30 на сто от българите. Едва 11 процента имат подсилваща доза. А с втори бустер са 0,06 на сто от населението. 

Именно четвъртата доза може да ограничи разпространението на COVID-19, казват експерти. 

От днес Силвия има четвърта ваксина срещу COVID-19. Забелязва, че местата, на които може да се имунизира, намаляват.

„Първата ми стъпка беше да се свържа с личната ми лекарка - тя директно ми заяви, че при нея няма интерес и е по-добре да потърся някъде другаде. Звъннах на медицински център в обявения списък, където ми казаха същото. В крайна сметка стигнах до това да прозвъня РЗИ“, заяви Силвия Тодорова.

Успява да се ваксинира именно в столичната здравна инспекция.

„От миналата седмица наистина има засилен интерес, поради което вече функционират три кабинета. Повечето са за бустерни дози, но има и хора, които решават сега за първи път да се ваксинират“, заяви  д-р Вяра Георгиева, РЗИ – София.

Възможност за ваксинация има и при личните лекари. Но касата не плаща за имунизиране на неосигурени или пациенти, които не са в листата им.

А ваксината остава най-добрият начин да се предпазим от по-заразния подвариант на „Омикрон“. Инфектиран с него може да зарази повече от 18 души.