Около 13 млн. работни места са открити за последните пет години в Европа. Това показват проучванията на Конфедерацията на европейския бизнес. Въпреки това работодателите са изправени пред трудности да намерят хората с необходимите компетенции.

Снимка: btvnovinite.bg

У нас в следващите от три до пет години ще са необходими над 22 хил. информатици и още толкова икономисти. Ще има глад за учители, здравни работници и кадри в държавната администрация.

За да се запълнят празнотите в тези сектори, ще се търсят около 50 хил. специалисти с висше образование.

Ангел Георгиев, преподавател и част от инициативата „знам.бе” изминава над 600 км с помощта на кемпер, за да се срещне с близо 700 деца. Целта е да достигне до колкото се може повече ученици от страната, a с помощта въпросник, който е подготвил - ги ориентира в избор на бъдещата им професия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Георгиев вярва, че образованието трябва да е достъпно за всички. Затова последните 15 г. преподава и на малки, и на големи.

Той разработва и тест за всяко дете. Анкетата включва 25 въпроса и 19 професии.

„Получаваме един профил на всяко дете, който показва къде са силните страни и къде може да учи повече. Всички тези 19 професии в момента са активни професии и ние показваме, че както в момента са активни, така ще бъдат активни и в бъдещето. Идеята е не само да им покажем една професия, а да създадем един диалог и да разберат какво трябва да научат, за да се развиват”, споделя преподавателят.

По думите му винаги има нужда от нови изследователи, които да откриват и търсят професиите на бъдещето.

По време на обиколката Ангел ще посети 30 училища в 30 града. Турнето ще продължи до началото на декември.