За поредна година на 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. По традиция обществени сгради и паметници на културата се осветяват в лилаво.

Целта на този ден е да повиши информираността по проблема, да насърчи изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и към семействата, които са загубили децата си вследствие на преждевременно раждане.

През последните две години достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители, отбелязват от фондация "Нашите недоносени деца".

Инициативата на фондацията #БезРаздяла|"Гласът лекува" насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи.

Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции, припомнят от фондацията.

Инициативата започва на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на епидемичните мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета, допълват от фондацията.

За втора поредна година стотици организации от цял свят, работещи в подкрепа на недоносените бебета, се обединиха около призива "Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!". 

По информация от анализа, включващ данни и от нашата страна, 42% от анкетираните родители от България са били напълно лишени от достъп до бебетата си, докато в световен мащаб това се е случило при средно 21%. Още по-тревожно е, че 75% от българските родители не са получили никаква форма на психологическа подкрепа, докато в световен мащаб 45% заявяват подобна липса, допълват от фондацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!