„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Най-лесното е да излезеш с една заповед – „локдаун“. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет. 

В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и  началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. 

Премиерът отбеляза още, че държави, които още в средата на октомври са затворили всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната обстановка са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 хил., което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки 100 хил. от населението, Люксембург е с 1300 на 100 хил., Словения – с 960 на 100 хил., Белгия – с 950 на 100 хил., Франция - 908 на 100 хил. 

Снимка: Министерски съвет

Здравният министър докладва за активната реорганизация в здравната системата с цел оказване на необходимата помощ на всеки един нуждаещ се пациент. „От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка – при заболеваемост над 300 на 100 хил. души от населението“, отчете министър Ангелов. Той посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID-болници и даде за пример Благоевград и Пловдив. В белодробния диспансер в Шумен, който е бил закрит, ще се разкрият допълнителни легла, увеличава се също капацитетът на болничните легла в Бургаска област. 

Борисов изиска още в понеделник и във Варна, при абсолютно всички изисквания за безопасност, да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Към момента такава възможност има в столицата. Министър Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен. 

В рамките на дебата доц. Атанас Мангъров изрази мнение по отношение на мерките за карантинирането на положително доказаните българи с коронавирус и техните контактни лица. Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени.