Хартиените рецепти да станат електронни от 1 май, предлага Министерството на здравеопазването.

До този момент изцяло електронни са рецептите по Здравна каса. Идеята е след 1 май хартиените бланки да отпаднат за всички медикаменти по лекарско предписание.

Подобна реформа би дала повече контрол, затова фармацевтите настояват от години. Някои пациенти обаче са скептични.

В аптеката срещаме Цветанка Илиева. Казва, че често й се налага да купува лекарства с рецепта

„Аз нямам представа какво на мен ще ми издадат като пациент. Как да знам какво са ми изписали в тази рецепта, като нямам достъп по никакъв начин. По никакъв начин не ни е обяснено какво да правим. За по-възрастното население от мен ще е много трудно“, заяви Цветанка Илиева.

За пациентите като нея има временно решение. 

„Да си осигурят обикновена рецепта преди 1 май, с която ще могат до 6 месеца - в срока на нейната валидност, да получават лекарствата си. Електронната система дава много повече инструменти за фармацевтичната грижа. Например, те ще имат достъп до данни и да се запознават с определени специфики на пациента, например бъбречната функция“, обясни магистър-фармацевтът Саад Алуани.

Лекари подкрепят идеята, но имат и въпроси.

„Ако са електронни рецептите, как примерно ще стане лекарства при домашни посещения? Ние и събота, и неделя, и нощно време си ходим при пациенти, където електронна рецепта няма как да се издаде. За момента само ние работим с този софтуер, докато специалистите не издават такива рецепти“, каза д-р Мирослава Методиева, общопрактикуващ лекар в 8-о ДКЦ в София.

Ако след общественото обсъждане реформата стане факт - на хартиена бланка ще се предписват само хранителни добавки и лекарства без рецепта, обясниха от здравното министерство.

До момента издадените електронни предписания са над 14 милиона.