Всички здравни документи на пациентите вече ще бъдат онлайн. Така лекарите ще имат достъп до досието ни, независимо дали досега сме се лекували при тях.

Вече няма да бъде нужно да носим изследванията си на хартия, защото лекарите ще имат електронен достъп до тях.

„Те идват в кабинетите и ние извършваме необходимия преглед. Реално цялата тази база данни ние описваме в амбулаторен лист, който вече освен в нашето електронно досие, се съхранява и на една обща електронна платформа“, каза джипито д-р Деница Даскалова.

Пациентите харесват това. Румяна, която често посещава личния си лекар смята, че идеята е положителна, защото здравното досие ще бъде достъпно не само за медика, който го е попълвал.
Но се притеснява за личните си данни.

От „Информационно обслужване", които са разработили системата, казват, че тя вече е активна. Лекарите обаче все още нямат достъп до нея.

„На този етап нашите софтуери, с които работим, не са синхронизирани с тази на Националната електронна платформа, но е период, който съвсем скоро предстои“, допълни д-р Даскалова.

Така, новата система за е-досиета е готова. Няма и срок кога точно да бъде окончателно свързана. Дотогава и лекари, и пациенти ще трябва да изчакат и да използват традиционните хартиени документи.