Министерство на здравеопазването ще предостави нова сграда на бул. „Сливница“ №309 и близо 3 млн. лева за нейния ремонт на „Центъра за психично здраве – София“, съобщават от пресцентъра на ведомството.

В момента се предприемат действия по апортиране на сградата а държавна собственост в капитала на болницата. След финализиране на процедурата Центърът за психично здраве ще стане собственик на имота, след което МЗ ще отпусне средства за проектиране, ремонт и реконструкция на сградата. По първоначална оценка на експертите стойността на инвестиционния проект ще е близо 3 млн. лв.

През декември 2019 г. в района на съседната белодробна болница избухна пожар, който засегна тежко администрацията на психодиспансера и унищожи архива му.

ЦПЗ-София в момента се помещава в сгради от павилионен тип, строени преди средата на миналия век, на които са извършвани минимални ремонтни дейности по сградните инсталации, което поражда и спешната необходимост от подобряване на материалната база.

Целта на инвестицията е да бъдат осигурени всички най-нови стандарти в лечението на пациентите в психиатричната болница и да се създадат благоприятни условия за работещите и пациентите и обновлението да приключи до края на 2021 г.