Отново пожар бушува в столично лечебно заведение. В ранните часове на деня, по неясни все още причини, лумва огън в постройка до белодробната болница в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Силно засегнати са поликлиниката, както и администрацията на съседния психодиспансер. Спешно са евакуирани над 50 пациенти, част от тях са лежащоболни. За щастие, няма пострадали.

Целият архив на лечебното заведение е заличен от пламъците.

Сигналът за пожара подават служители на съседния център за Спешна помощ.

„Карахме спешен пациент с инфаркт и заобиколихме по път за болницата психодиспансера, като пламъците бяха с повече от 20-тина метра високи”, разказва Теодор Цанков, парамедик в ЦСМП – София.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пламъците се вдигаха и от задната страна, страшна работа”, допълва неговият колега парамедик Георги Борисов.

Не е имало пациенти в горящите сгради. Намирали се обаче в съседна, затова и са изведени.

Снимка: btvnovinite.bg

„51 човека, няма опасност за тях. Пожарът е сериозно нещо, барака изгоряла, втора - вероятно ще изгори”, обобщава гл. комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Снимка: btvnovinite.bg

„Голям пожар, има нанесени щети върху колите”, казва Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Пламъците не са засегнали скъпата техника в поликлиниката.

Снимка: btvnovinite.bg

„Рентгените са спасени. Проблемът е с покривната конструкция,  ако падне сняг, това ще протече надолу”, обяснява зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

По светло болните бяха преместени отново. Голяма част са в държавната психиатрична болница в Курило.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стресирани са. Знам колко е трудно да бъдат евакуирани при такива обстоятелства психично болни хора, защото те, поради заболяването и стреса, могат да не реагират адекватно и да създадат опасност за тях самите”, д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски".

Все още не е ясно кой е виновен за огнения инцидент. Най-силно преживяха инцидента пациентите и персоналът на двете болници.

Минути преди 5 сутринта никой в двете болници не предполага какво ще се случи. Д-р Кирил Палавеев очаква с нетърпение края на последната смяна за годината.

Снимка: btvnovinite.bg

„В 4 часа и 16 минути пушех цигара и гледах колко е спокойно. И се радвах, че след 4 часа ще ме смени колегата и аз ще си замина за Копривщица”,  разказва д-р Палавеев, управител на СБАЛПФЗ София-област.

В това време санитарят Людмил Йончев почиства психодиспансера. Той е първият, забелязал пламъците.

Снимка: btvnovinite.bg

„И чух нещо, че пука. И видях светлина от едната сграда. Видях, че гори и изтичах до охраната, казах да се обадят на пожарната. Върнах се и толкова бързо гореше, че беше стигнало до половината на сградата”, спомня си Людмил.

Огънят се разраства за няколко минути. Персоналът буди пациентите на психодиспансера посред нощ и ги извеждат далеч от пламъците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Обикаляхме да не сме забравили някой вътре, да не е забравен под кревата. Не мога да кажа, че не съм се страхувал, но гледах да държа ниво”, разказва д-р Палавеев, който е категоричен, че „драма не е имало, но е драма това, което е загубено” .

Настаняват ги в белодробната болница. Пострадалата сграда на белодробната болница скоро е ремонтирана и е обзаведена с чисто нова апаратура. Все пак най-ценното е спасено.