МВР вече ще наблюдава всеки маршрут на частните фирми, които се занимават с инкасо. Това предвижда новият Закон за частната охранителна дейност, който е в сила от вчера – само броени дни, следа последния "инкасо удар" в Плевен.

Всеки автомобил във фирма, която извършва инкасо, спазва няколко правила – колата никога не остава празна. Шофьорът трябва да е заключен вътре, докато се прибират парите, а двигателят винаги е включен. Най-важното – маршрутите, по които се движат колите до обектите са няколко и се променят непрекъснато. Заради новия закон в МВР вече са длъжни да знаят по-рано маршрута на всяка кола за деня.

„Ще се увеличи рискът за частните охранителни компании и за нашите възложители минимум по две поради простата причина, че вероятността да изтече информация, е огромна. В момента МВР няма административния капацитет да съхранява тези информации”, заяви Татяна Иванова.

От МВР отхвърлят риска от теч.

„Вие какво искате да кажете, че ще изтича от нас информация. Няма такова нещо, ние само помагаме, каза Младен Маринов.

Според новия закон вътрешното ведомство ще трябва да знае и номерата на всеки инкасо автомобил, а бизнесмените да изготвят маршрутни книжки, въпреки че в момента колите имат джипиес.

„Ние не сме отдел на МВР. МВР може да разработва тези изисквания към техните служби. Ние сме бизнес услуги”, коментира Татяна Иванова.

„Все едно, аз мога да им кажа чрез вас, че ние написахме едни правила”, заяви Валентин Радев.

Заради закона от охранителния бранш са сезирали Еврокомисията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!