МВР разпространи снимки и видео от акцията, при която беше заловен 16-годишен ученик от Пловдив. В сряда е получен сигнал от негови близки, че се е радикализирал. 

Екипи на Спецпрокуратурата, ДАНС, групата за противодействие на бомбения тероризъм на СОБТ и ОДМВР-Пловдив са претърсили два адреса. Намерени са множество самоделни взривни устройства в различен етап на подготвяне, вещества и компоненти.

Момчето е било обект на "обработка" от „Ислямска държава” - това е класически случай на вербоване и радикализиране през интернет, поясниха от МВР.

Веществата, които е използвало, са общодостъпни, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че взаимодействието и координацията на отделните служби, ангажирани с противодействие на тероризма, е било перфектно.

Инспектори от Детска педагогическа стая при ОДМВР-Пловдив са започнали работа с момчето от самото начало. Те ще бъдат в постоянен контакт и с родителите.

Непълнолетният няма да бъде изведен от сегашната си среда, няма да се чувства изолиран и ще продължим да оказваме помощ в тази насока.

Органите работят активно за цялостното изясняване на случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!