16-годишният ученик, задържан за подготвянето на терористична атака в Пловдив, е бил вербуван от „Ислямска държава”. Момчето е било насочено от социалните мрежи към чат, където е било радикализирано.

Това каза на извънреден брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Става въпрос на първо място за едно дете и за жертва, а не за един евентуален извършител на доста сериозно престъпление (…) Установено е, че това е класически случай на вербуване и радикализиране на определено лице, в случая непълнолетно лице”, коментира Гешев.

Службите получили сигнал в сряда от източник, близък до детето. Претърсени са две помещения, ползвани от ученика. В едното от тях откриват взривно вещество с множество пирони, тежащо 14,5 кг. За сравнение – същото вещество е било използвано при атентата в Сарафово, но с много по-малко тегло – между 2 и 3 кг.

Открито е и знаме на „Ислямска държава”.

Родителите на момчето са оказали съдействие на службите. То учи в елитна пловдивска гимназия, зам.-главният прокурор го описа като „супер интелигентно”. Станало обаче обект на „многомесечна обработка от професионалист”.

„Има една нова реална опасност, която се нарича радикализация или промиване на мозъци, за което всеки, който е родител, ще трябва да проявява доста сериозна активност и комуникация с децата си”, каза още зам.-главният прокурор.

На 16-годишното момче трябва да бъде оказана помощ от специалисти в изолирана среда.

„Затова внесохме през вчерашния ден мярка, не с цел наказателна отговорност, а детето да бъде поставено в специализирано заведение и да му бъде оказана помощ и с него да бъде работено от специалисти, психолози и психиатри. Съдът през вчерашния ден е преценил, следва да бъде взета мярка за неотклонение под надзора на Детска педагогическа стая, което според мен е в някаква степен грешка”, уточни Гешев.

Той добави, че прокуратурата ще внесе протест: „В случай, че съдът не възприеме нашето виждане, което може да не е най-правилното, ще трябва отговорността да бъде поета от семейството, училището и в крайна сметка колегите от ОДМВР – Пловдив в Детска педагогическа стая”.