Разбита е престъпна група за трафик на органи, която е успяла да организира пет незаконни трансплантации в Турция за по-малко от година, съобщават МВР и прокуратурата.

Петима души са продали бъбреците си на цена между 5 и 7 хиляди евро. В схемата за търговия с органи вероятно са участвали и български медици, съобщи прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

Трима от участниците в групата са задържани, един от тях се издирва. Двама души са организирали групата и са свързвали реципиенти и донори. Имало и хора, които набирали донори, като за всеки получавали комисиона от 2000-3000 евро.

Около 50 000 - 100 000 евро плащали болните, които искали нов бъбрек. Всеки донор получавал между 5000 и 7000 евро.

„На донорът се заплащало едва след като е извършена операцията. Това са безработни лица от малцинствени групи с много нисък социален статус. Повечето от тях са с големи финансови задължения”, разказва говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пробиването на такава група е изключително трудно с оглед на факта, че тук пробойни няма. Касае се за търговия с живот”, казва ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

По време на акцията, преди три дни, са били заловени донор и реципиент в кола на ГКПП „Капитан Андреево”. Те пътували с фалшиви паспорти. В същата кола били и организаторите на канала. Така пътували всеки път.

Основното изискване пред турските клиники, където ставали операциите, бил документ за роднинска връзка.Разследващите предполагат, че групата работи от началото на 2019 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен двамата организатори, в групата имало още един мъж и една жена. Четиримата нямали официална работа, но демонстрирали висок стандарт на живот. Купили си и много апетитни имоти.

В конкретна лаборатория в България пък били правени кръвни тестове, а резултатите трябвало да позволят донорството. След това донор и реципиент заминавали за Турция.

 

Набирали ги от Видинско и Софийско. Парите от реципиентите се получавали на ръка. Роднините на тези хора, за да платят 50-60 хиляди евро, дори теглели големи кредити.

Специализираният съд остави в ареста трима от задържаните.

„Обвиненията са тежки. Дали са търгували, в хода на досъдебното производство ще се установи този факт. Съдът сега прие, че има доказателства за задържане. Но дали тезата на обвинението ще се докаже, предстои да разберем”, заяви адвокатът Цецо Иванов.

Лекарите в болниците в Турция нямали представа за какво става дума. Събират се доказателства за участие в престъпната схема на български медици и лаборанти.